Rozhovor s Michalem Němečkem

O krok zpět

27. 11. 2011

Rozhovor s Michalem Němečkem

1. Michale, prosím o názor odborníka. Zumba je mezi laickou i odbornou veřejností často skloňované téma. Ty jsi tanečník latinskoamerických tanců, salzu jsi dokonce studoval v roce 2006 na Kubě. Jak se dívá Michal, mistr ČR 2010 v párové salze na Michala lektora a tanečníka zumby? Jak se sobě líbíš?

 Musím říct, že se sám sobě moc nelíbím. Tanec je něco úplně jiného než Zumba. Jako lektor musím jet na 200% a i když si to vcelku užívám, tak je to hlavně námaha. Nemůžu si s pohybem vyhrát jak bych chtěl, protože by to bylo příliš náročné, mnoho změn a malých detailů, které se nedají okoukat, jen vysvětlit a o tom Zumba není. Navíc musím míchat mnoho různých stylů, nejen tanečních, dohromady, aby sestava byla zajímavá a při tom relativně nenáročná na zapamatování.

 

 2. Tvé lekce jsou dle médií i tvých slov směsicí humoru a pečlivé práce s Tvými svěřenci. Máš pověst  jednoho z nejkomplexnějších tanečníků v ČR. Prozradíš nám recept? Kolik % humoru a kolik% pečlivé práce v tom je?

Ta komplexnost je dána mým tanečním vývojem. Začínal jsem s New Jack Swingem, potom jsem dlouhou dobu dělal společenský tanec, ke kterému se doplňkově přidal balet a trochu Contemporary. Na to plynule navázala párová salsa. Když jsem se přestal aktivně věnovat společenskému tanci(tanečnímu sportu), tak jsem začal chodit na lekce jedné streetové taneční skupiny, kterou vedl můj kamarád. Později jsem ji od něho převzal a vedl ji až do loňského roku, nyní jsem jen „uměleckým vedoucím“. Celou dobu jsem se věnoval salse a jen tak z legrace, jsem se přihlásil na MČR v salsa shines, které jsem vyhrál a na podzim 2010, jsem se zúčastnil ME, kde jsem obsadil naprosto nečekané druhé místo. A to bez jakékoliv přípravy, protože salsa shines jsou pro mě otázkou Freestyle a ne připravené choreografie. Pečlivá práce se svěřenci se nedá praktikovat na lekcích Zumby, protože tam je to napodobování lektora a není prostor na vysvětlování. Takže pokud to mohu tvrdit, tak pečlivou práci odvádím na všech ostatních lekcích, ale na Zumbě ne. Což neznamená, že by se nesnažím odevzdat 100% výkon, ale systém Zumby mi to prostě neumožňuje dělat jinak. Humor patří nejen k lekcím,ale i k životu. Nesnáším nudu. Chci, aby se lidé v mé přítomnosti bavili. Ono to s mým ksichtem stejně jinak nejde. :-)

 

 3. Cílem zumby je ukázat lidem, že hubnout lze s radostí, zábavou a bez stresu, uvádíš na svých webových stránkách.

Nicméně…Představ si, že před tebou právě přistálo ufo a ty máš jeho osazenstvu vysvětlit, co to vlastně zumba je. Mohl bys nějak zformulovat její reálnou i mentální náplň?

Nejlepší přirovnání vymyslel jeden můj kolega. Zumba je, jako když děti tančí před televizí. Lektor něco dělá a klienti to po něm opakují, normálně se „opičí“ :-) . Dle mého názoru Zumba není fitness programem, ale spíše wellness . Pokud by to měl být fitness program, tak zde zcela chybí ona pečlivá práce lektora, kdy vše perfektně vysvětlí a pomalu ukáže a potom dohlíží, zda to klient dělá naprosto správně. Wellness je to proto, že to má pozitivní účinky na mysl, člověk na lekci nemyslí na své starosti a jen se nechává unášet hudbou a inspirovat lektorem. Je to taková pohybová muzikoterapie. Určité zlepšení v oblasti fyzické zdatnosti určitě nastane, stejně, jako se dá docela dobře zhubnout, ale člověk musí dodržovat některé zásady. Jen o nich musí vědět.