Rozhovor s Petrem Dostálem

O krok zpět

11. 11. 2011

Rozhovor s Petrem Dostálem

Nádherně jste definoval, co je to sport: Sport je úžasná relaxace od strnulého denního stereotypu. Cvičíte: Aerobic dynamic kickbox, Kickbox, Strečink, Cardio, Body - posilování s vlastní vahou - nohy, ruce, záda, břicho... Body - posilování s tyčemi. Nezapomněla jsem na nic?

Ano, to je hlavní výčet mých skupinových aktivit. Pracuji i jako osobní trenér ve dvou pražských fitness. Pestrý trénink pokrývající co nejširší spektrum kondice je pro mne na prvním místě. Na trénincích s klienty používám například Bosu, TRX- závěsný systém, Flowin, a různé míče a pomůcky k funkčnímu tréninku jako jsou lana, watterbags nebo kettlebels, pomocí kterých se snažím o neustálou obměnu tréninkových stereotypů, tak aby moje hodiny byly stále zábavné, inspirativní, motivující a pro kondici a zdraví mých klientů přínosné. Tyto tréninky si oblíbily zejména ženy a to proto, že muži mají stále spojenou představu o poctivé dřině spíše s činkami a posilovnou plnou železa, ale stává se, pokud muži přijdou na můj trénink, že se pak rádi vrací a užívají si cvičení naplno.

 

I když reprezentujete ten mužnější způsob tanečně posilovacího projevu a dáváte na vašich lekcích pěkně zabrat, jste na pódiu dle hlasu vox populi „miláčkem žen“. Jak si to vysvětlujete?

Předně děkuji za kompliment. :-)

Přesto, že mám za sebou taneční průpravu a mnoho hodin v začátcích mé kariéry strávených na hodinách tanečního aerobiku, moje hodiny až tolik taneční nejsou. A možná právě pro jejich relativní jednoduchost a absenci složitých choreografií, která je odlišuje od většiny současných aerobikově tanečních hodin, jsou moje hodiny tak populární. Netvrdím, že taneční hodiny nejsou dobré, jen ne každý se v nich najde a pochopitelně, že každému vyhovuje něco jiného. Moje hodiny jsou plné energie a poctivé dřiny, kterou mají moje klientky rády a nahrazují si tím cvičení v posilovně, které je často samotné nebaví.

 

 

O kickboxu nedávno pronesla jedna má známá, že aby byla na něj správně nastavená, musí se před hodinou zdravě naštvat. Jaký recept na kick boxové nažhavení máte vy?

Naštvání není potřeba, ale věřím, že to může pomoci. :-)

Mně nakopne vždy ten dav natěšených lidí pod pódiem. Během hodiny, když vidím, s jakým nadšením cvičí jednotlivé kombinace kopů a úderů rychleji a silněji a zlepšují se, je to pro mne největší motivace, jak se, dle Vašich slov, na cvičení „nažhavit“. :-)

 

 

Říkáte: Každý máme svůj limit, který jednou stejně překonáme..! Dovolím si se zeptat: Jaký limit máte vy?

Nemám limit. :-)

Teď vážně. Každý máme někde svou hranici, někdo věk, někdo zdraví, někdo fyzickou stránku, někdo psychickou... Samozřejmě, že každý jsme jiný a každý máme jinou motivaci a důvod snažit se o překonávání hranic a zlepšování se. Ale myslím, že nikdy bychom neměli naši snahu vzdát. Znáte snad lepší povznášející a radostný pocit, než když překonáte sama sebe a něco úžasného se Vám povede…!? Já tedy ne! :-)